НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОСРЕДНИЦИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 

 


Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България е  обединение на обществените посредници, работещи в съответните общини, избрани за определен срок от общинските съвети. Сдружението е учредено на 28.11.2006 г.


НОВИНИ


петък 27 ноември 2015

 НСМОПРБ И НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН С ОБЩА КАМПАНИЯ ЗА ИЗБОР НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОСРЕДНИЦИ


mm_mombud (1).jpgС местните обществени посредници започваме национална кампания, обърната към новоизбраните общински съвети, за избор на обществени посредници във всяка община. Обмислихме и започваме да работим по промени в ЗМСМА, които да регламентират работата на местния обществен посредник и да променят правилата за избор, съобщи Националният омбудсман Мая Манолова.
Според нея изборът с 2/3 от общинските съвети е една от причините да не могат да бъдат избирани местни омбудсмани на много места. Тя каза още, че ще се подготви един примерен правилник за работата на обществените посредници, който да бъде предоставен на местните парламенти като проект, по който те да изработят свои правилници.Национална кампания за избор на местни обществени посредници. Около тази идея на националния омбудсман Мая Манолова се обединиха членовете на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България на заседание, проведено в град Пазаржик. Целта на кампанията е да популяризира институцията на местния обществен посредник и да убеди всяка местна власт в нуждата й за защита на гражданския интерес на местно ниво. Към момента от 265 общини в страната, в едва 11 от тях има избран местен омбудсман. На заседанието, на което присъства и националният омбудсман, бяха обсъдени и идеи за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация за улесняване на процедурата за избор на местен обществен посредник, която в момента изисква мнозинство от 2/3 от гласовете на общинските съветници. Мая Манолова сподели опасенията си за нежелание от страна на кметовете да подкрепят институцията "местен обществен посредник", тъй като омбудсманът би могъл да критикува открито действията на местната власт. Участниците в заседанието се обединиха около предложението за изработване и приемане на единен правилник за работа на местните обществени посредници, който да бъде на разположение на всички общински съвети за улеснение на работата им.

петък 27 ноември 2015 - 14:50:47

понеделник 23 ноември 2015

 МАЯ МАНОЛОВА ПРИЗОВА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГАБРОВО ДА ИЗБЕРЕ МЕСТЕН ОБЩЕСТВЕН ПОСРЕДНИК


понеделник 23 ноември 2015 - 11:39:44

четвъртък 12 март 2015

 Нов обществен посредник в Кърджали

Общински съвет Кърджали е избрал Расим Муса за омбудсман на община Кърджали. Новият обществен посредник е втори по ред в историята на институцията в Кърджали. „Ще търся преки контакти с общинската администрация и диалог с институциите при разрешаване на проблемите на гражданите", е заявил преди избора от трибуната на Общинския съвет Расим Муса. Към общинските съветници се е обърнал и Хакиф Емин, заемащ длъжността „омбудсман” в периода септември 2008 - декември 2014 година.

четвъртък 12 март 2015 - 14:42:25

Отиди на страница       >>  

Категории новини